صدرالدین دهقان:وکیل دادگستری ومدرس دانشگاه

 

چرا تند روی ؟!!!!!

صدرالدین دهقان
درنظام اسلامی ،آداب مجادله و مناظره مبتنی بر پرهیز از شیوه های خشونت بار و تحقیر آمیز است . زیر بنای عقیده و ایمان ، تفکر و تعقل  است و تمام افراد اندیشمند و صاحب نظر جامعه  می بایست بدون واهمه در فضای آرام و مسالمت آمیز به ارائه نظرات سازنده  و بیان دیدگاه های خود که هر کدام ممکن است بخشی از حقیقت را دارا باشد ،بپردازند .

 قران کریم در این خصوص به پیامبر اسلام  می فرماید: "فبشر عبادالذین یستمعون القول فیتبعون احسنه اولئک الذین هدیهم الله واولئک هم اولوالالباب"( زمر- 18 )سپس بندگان مرا بشارت ده، همان کسانی که سخنان رامی شنوند و از نیکوترین آنها پیروی می کنند. آنان کسانی هستند که خدا هدایتشان کرده و آنها خردمندانند.

در حقیقت این آیه آزاداندیشی مسلمانان و انتخابگری آنها  را بخوبی نشان می دهد .

در حالی که بسیاری از مذاهب پیروان خود را از مطالعه و بررسی سخن دیگران نهی می کنند ، اما اسلام بشارت را به کسانی می دهد که اهل تحقیق اند و چشم و گوش بسته هرسخنی را نمی پذیرند .

اختلافات فکری نه در محدوده زمان محصور بوده و نه در چها رچوب زمان جای دارد. هر جا اندیشه باشد ،اختلاف نیز هست.

یکی از عوامل مهمی که اجتهاد واندیشه را در جامعه تهدید می کند افکار جزم گرانه است .اگر در جامعه ما ،فقط یک فهم خاص از اسلام و منافع نظام ، مقبول باشد و جریان دیگر حق فهمیدن و اظهار نظر نداشته باشد، این آفت بزرگی است که انقلاب را تهدید خواهد نمود .

این که برخی از اشخاص ،عقاید خود را با اجتهاد شخصی معیار سنجش افراد قرار دهند و به گروه ها و جریانات سیاسی و فکری صرفا به عنوان )موافق یا منافق )  نگاه کنند و حالت سومی به عنوان مخالف و معترض وجود نداشته باشد، در حقیقت حرمت تفکر و اندیشه و امنیت متفکر و اندیشمند را در جامعه از بین خواهند برد .

به فرموده  آیت الله حسن زاده :" برگزیدن سخن نیکوترین را ، ترازوی راستین باید و آن جز با روش اندیشه درست که علم میزان رهبرآن است راست نیاید.

متاسفانه برخی از افرادکم وسن سال  با احساساتی پاک عملا قربانیان جریانات تنگ نظری و افکار جزم گرایانه هستند که ناخواسته تحت تاثیر برخی از القائات سلیقه ای و  خطی نسبت به برخی از اشخاص و مسائل جامعه حساسیت افراطی و خارج از چهار چوب قانون نشان می دهند . امروز دیگر  روز بلوغ سیاسی و فکر ی است و زمان همفکری و همدلی واجماع و عزم ملی برای همه جریانات و گروههای مختلف با هر سلیقه ای.
باید دانایان مروجین  این گفتگو را در هر رنگ و لباسی که در جامعه اسلامی ظاهر می شوند را معرفی  و به  یک مناظره علنی در برابر افکار عمومی دعوت و حاضر نمود.

مقام معظم رهبری چندی پیش با بیانات ارزشمند خودشان حجت را بر این اشخاص تما م کردند ایشان فرمودند :"اینکه شما یک نفر را به عنوان ضد ولایت، ضد بصیرت، ضد چه، مشخص کنید، بعد یک عده‌اى راه بیفتند علیه او شعار بدهند، مجلس را به هم بزنند، بنده با این کارها هم مخالفم؛ این را من صریح بگویم. این کارهائى که در قم اتفاق افتاد. آن کارهائى که در مرقد امام اتفاق افتاد، بنده با اینجور کارها مخالفم.

 بارها به مسئولین و کسانى که میتوانند جلوى این چیزها را بگیرند، تذکر داده‌ام. آن کسانى که این کارها را میکنند، اگر واقعاً حزب‌اللّهى و مؤمنند، خب نکنند.

 مى‌بینید که تشخیص ما این است که این کارها به ضرر کشور است، این کارها به نفع نیست. با احساساتشان راه بیفتند اینجا، آنجا، علیه این شعار بدهند، علیه آن شعار بدهند؛ این شعاردادن‌ها کارى از پیش نمیبرد. این خشمها را، این احساسات را براى جاى لازم نگه دارید. در دوران دفاع مقدس اگر بسیجى‌ها میخواستند همین طور بروند یک جائى، طبق میل خودشان حمله کنند، که خب پدر کشور در مى‌آمد. نظمى لازم است، انضباطى لازم است، مراعاتى لازم است.

اگر چنانچه به این حرفها اعتنائى ندارند، آنها که خب حسابشان جداست؛ اما آن کسانى که به این حرفها اعتناء دارند و مقیدند که برخلاف موازین شرع حرکت نکنند، باید مراقبت کنند، از این کارها نکنند "28/11/91

با توجه به فرمایشات رهبر فرزانه انقلاب  چرا اشخاصی به خود این اجازه را می دهند که به نام دفاع از ولایت و انقلاب با شعار و قشون کشی  عملا به برهم زدن  سخنرانی های رسمی و جلسات قانونی اقدام نمایند  ویا دیگران منتقد و غیر هم فکر و سلیقه را، با لفظ یا نوشته و پلاکارت مورد عتاب قرارداده و یا به نوعی تهدید نمایند...

 ایا این شیوه با آموزه های اسلامی واخلاقی ومناظره های بزرگان دینی و مفاخر فرهنگ و ادب  ما سنخیت دارد؟
بر چه اساسی این اشخاص خود را میدان دار انحصاری عرصه فکر ودین ودفاع از ارزشهامی  دانند ؟ چرا تصور می کنند که هر چه را خود می پسندند، مطلوب همه مردم است .

آیا فکر کرده اند که خطا بینی آنان ،از حقیقت بینی بیشتر بوده و این رفتارها ی نا صواب می تواند موجب مایوس کردن مردم شود؟ زبان تند به معنای انقلابی گری نیست چرا که در انقلابی گری عقلانیت و اعتدال نیز نهفته است.
قشری نگری و سطحی نگری بزرگترین آفت آزادی است و شجره آزادی زیباترین آرمان انقلاب اسلامی بوده و نباید اجازه داد که دچار خدشه و آسیب شود .

 

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا